Paçavra Böreği

Paçavra Böreği

Tarif

Tereyağını küçük bir tencerenin içinde eritin, ardından ateşten alın.

Kek kalıbınıza kenarlardan sarkacak şekilde bir kat yufka serin. Bir yaprak yufkadan daha fazlasını kullanmanız gerekecek. Ardından hamurun üzerine 1 yemek kaşığı erimiş tereyağından dökün.

Kalan yufka yapraklarının üçte birini kullanın ve yaprakları kopararak ve buruşturarak kalıbın içine yerleştirin. Ardından, beyaz peynirin yarısını ufalayın ve 1 çay kaşığı parmesan ve sadece yarım çay kaşığından az olacak şekilde kekik (ya da çeyrek çay kaşığı kurutulmuş kekik) serpin ve kalan erimiş tereyağını üzerine dökün.

Tereyağının çok azı geriye kalacak şekilde işlemi tekrar edin. Son katman için geniş yufka “parçalarını” (en üst katman olduğu için) kullanabilirsiniz. Kalıba biraz daha sıkı ama yine buruşturacak şekilde doldurun.

Sarkan yufka kenarlarını birbirinin üzerine katlayın ve üzerine kalan tereyağını dökün. Keskin bir bıçak yardımıyla, yufkayla doldurduğunuz kalıbı kenarlardan başlayarak 2 kez enine, 2 kez boyuna kesin ve 9 parça elde edin. Kör bir bıçak kullanmamanız önemli çünkü yufkayı çekiştirmek veya üzerine bastırmak istemiyoruz.

Yumurtaları sütle çırpın, ardından kalıba dökün. Son parça kekiği susamlarla birlikte üzerine serpin. Pişirmeden önce serin bir yerde en az 30 dakika kadar bekletin. 2 saat kadar bekletmeniz programınız için daha uygun olacaksa, buzdolabına koyun. Bunu öncesinde de yapabilirsiniz.

Fırını 200 dereceye getirin ve böreği 30 dakika pişirin. Hazır olduğunda hamur altın sarısı renginde, kabarmış ve içi pişmiş olacaktır.

10 dakika kadar bekletin, ardından üzerine 1 yemek kaşığı bal dökün.

Tırtıklı bir ekmek bıçağını testere gibi kullanarak ve bıçağı aşağı doğru bastırarak en üstteki yufkayı fazla ezmeden dilimler ya da parçalar halinde kesin. Turtayı direkt kalıptan servis edin ve yendikçe ekstra eklenebilmesi için isterseniz içinde bir kaşıkla birlikte bal kavanozunu sofraya  koyun.

 

 

 

 

Malzemeler

  • 100 gram yumuşak
  • tuzsuz tereyağı
  • 270 gram taze yufka
  • 250 gram beyaz peynir
  • 2 çay kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 2 çay kaşığı taze kekik
  • 2 adet büyük yumurta
  • 150 mililitre tam yağlı süt
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 kavanoz akışkan bal (kekik balı veya portakal çiçeği balı gibi)
  • 1 adet 20 santimetrelik kare kek kalıbı

Benzer Tarifler