Tarif

Yeşil, kırmızı ve sarı dolmalık biberlerin saplarını ve çekirdeklerin çıkartıp biberleri şerit şerit kesin.

Tavayı ocağa koyup ısıtın, içine biraz zeytinyağı ekleyin ve biberleri ilave edip karıştırarak soteleyin.

Bir kaşık yardımıyla bütün pastırmanın üzerindeki çemeni sıyırarak temizleyin. Çemenin 1 yemek kaşığını havana koyun. Geri kalanını bir kaseye koyup daha sonra kullanmak için saklayın.  

Pastırmadan 6-7 adet kalınca dilim çıkacak kadar bir parçayı kesin. Geriye kalan parçayı daha sonra kullanmak üzere ayırın. Kestiğiniz parçayı kalınca dilimleyin, dilimleri de şeritlere keserek ufaltın.

Pastırmaları biberlerin içine ekleyip çok az tuz, karabiber serpin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.

Fırın tepsisinin içine zeytinyağı döküp yağı elinizle tepsiye iyice yayın.

Yağlı elinizle ekmek hamurunu alıp fırın tepsisine koyun ve yayın. Ekmek hamuru yapısı gereği yayılsa da kendini çekecektir.

Ekmek hamurunun ortasına pastırmalı biberleri yerleştirin, üzerine maydanoz ve taze reyhan yapraklarını koyup hamuru bohça gibi kapatın ve açılmaması için ters çevirin. Üzerine biraz tuz serpin.

Ekmek hamurunu önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına verip ekmek pişene kadar pişirin.

Çemeni koyduğunuz havanın içine bolca zeytinyağı (3-4 yemek kaşığı kadar) koyun; domates salçası, yenibahar ve kimyonu ekleyip karıştırın.

Sarımsağın kabuğunu soyup havanın içindekilere cevizle beraber ilave edin. Karabiber ekleyin. Hepsini beraber havanda iyice ezin.

Dereotunun yeşillik kısmını saplarından ayırın ve kabaca doğrayın. Havandakilerin içine ekleyip beraberce ezmeye devam edin.

Yumurtayı bir kaba kırıp karıştırın.

Ekmek hafif kabarınca fırından alın, yumurtayı bir fırça yardımıyla ekmeğin üzerine sürün. Susamı da serpiştirin. Ekmeği tekrar fırına verin ve ekmek hamurunun üzerindeki yumurta renk alıncaya dek pişirmeyi sürdürün. (Ekmeği ev fırınında yapıyor olduğunuz için ekmeğin renginin çok değişmesini ve kızarmasını beklemeyin. Aksi takdirde ekmek çok sert olacaktır.) 

3-4 dal dereotunun yeşillik kısmını saplarından ayırıp kıyın.

Pişen ekmeği fırından çıkartıp servis tabağına alın, üzerine çemenli sostan koyun. Kıyılmış dereotu ile süsleyip dilimleyerek servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet ekmek hamuru
  • 250 gram dilimlenmemiş
  • bütün halinde pastırma
  • 1 yarım dolmalık kırmızı biber
  • 1 yarım dolmalık yeşil biber
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 avuç taze reyhan yaprağı
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 adet yumurta
  • 4 tutam susam
  • 4 dal dereotu

Çemenli sos için:

  • 1 yemek kaşığı çemen
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tutam yenibahar
  • 2 tutam kimyon
  • 1 diş sarımsak
  • 7 adet ceviz
  • 1 tutam karabiber
  • 7 dal dereotu

Benzer Tarifler