Tarif

Ocağı yakıp bostan patlıcanları ateşin üzerinde közleyin. Patlıcanlar közlenirken, içinin daha rahat pişmesi için, üzerlerinde bir bıçak ya da çatal yardımıyla delikler açın.

Patlıcanlar közlenince ocağı kapatın ve patlıcanları kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlamak için aliminyum folyoya sarın. Dinlenmeye bırakın. Limonu dört parçaya bölün. Su dolusu bir kasenin içine suyunu sıkarak kalan kabuk kısmını da suyun içine atın. Elinizin yanmasını önlemek için ufak bir kaba az miktarda su koyun ve parmaklarınızı ara ara bu suya batırarak, aliminyum folyoda dinlenmiş olan patlıcanların kabuğunu soyun. Kabuklarını soyduğunuz patlıcanların sap kısımlarını da kesin ve kararmamaları için limonlu suya bırakın.

Tereyağını tavaya koyup eritin. Eriyen tereyağına unu ekleyip çırparak karıştırın. Çiğ un kokusu geçip un tereyağıyla iyice karışınca yavaş yavaş sütü ekleyin ve karıştırma işlemini sürdürün. Kıvam hafif katılaştıkça sürekli karıştırarak sütten ekleyin. Sütün tamamını ilave edince de karıştırmayı sürdürün. Patlıcanların fazla suyunu sıkın ve bir kaşık yardımıyla patlıcanları ezin. Patlıcanları sütlü sosun içine atın ve patlıcanlar içinde eriyene kadar karıştırmayı sürdürün. Ocağı kısın, karıştırmayı sürdürün.

İçine eski kaşarı rendeleyin ve karıştırmaya devam edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Karıştırıp altını kapatın. İsterseniz tas kebabı ile isterseniz tek başına sıcak servis edin.

Malzemeler

  • 2 adet minik bostan patlıcan
  • 1 adet limon
  • 1 ölçü su

Beşamel sos için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 75 gram eski kaşar
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Benzer Tarifler