Tarif

Kuzu kuşbaşı eti tencereye koyup kapağını kapatın ve et suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişmeye bırakın. Eti tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırın.

Tavanın içine bir parmak kalınlığında olacak kadar zeytinyağı döküp kısık ateşte yavaş yavaş ısınmaya bırakın.

Patlıcanların sap kısımlarını kesip soyacak yardımıyla pijama şeklinde soyun. Patlıcanları uzunlamasına dört parçaya kesin, bu parçaları da ortadan ikiye bölün.

Suyunu salıp çeken etin üzerine etlerin üstünü örtecek kadar su ekleyin ve tekrar tencerenin kapağını kapatarak etleri haşlayın.

Süzgeci genişçe bir kasenin üzerine oturtup doğranan patlıcanları süzgecin içine koyun.  Patlıcanların üzerine 1 yemek kaşığı kadar tuz serpiştirin ve patlıcanları ovarak tuzu içlerine çekmelerini sağlayın. Patlıcanları kullanana dek kenarda bu şekilde dinlendirin. Bu işlem patlıcanın acısından kurtulmasını sağlayacaktır.

Sivri biberleri uzunlamasına iki parçaya kesin. Biberleri acı tattan arındırmak isterseniz çekirdeklerini ve içindeki damarları temizleyebilirsiniz.

Soğanların kabuklarını soyup dörde bölün.

1 baş sarımsağı ortadan ikiye kesin.

Patlıcanları sudan geçirerek durulayın ve peçete veya temiz bir bez yardımıyla kurulayın.

Yavaş yavaş ısınmakta olan zeytinyağının altını açıp yağı iyice ısıtın ve kızgın yağda patlıcanları çok öldürmeden yarı kızartın. Kızaran patlıcanları havlu peçete serili bir kaba çıkartıp fazla yağlarını süzdürün.

Ayrı bir tencereyi ocağa koyup altını yakın ve içine tereyağını koyup eritin.

Haşlanan kuşbaşı etleri kevgir yardımıyla alıp eriyen tereyağının içine atın ve karıştırarak kavurun.

Etleri haşladığınız tencerenin içine salçayı koyun ve çırpma teliyle karıştırarak etin haşlama suyunda salçanın koyu kıvamını açın.

Kavrulmakta olan etlerin içine ikiye bölünmüş baş sarımsağı yerleştirin. Böylece sarımsak aromasını etlere verecektir.

Domatesleri halka halka doğrayın.

Etler tereyağında kavrulup sarımsağın tadını aldıktan sonra tekrar kevgir yardımıyla etleri alıp tenceredeki salçalı suyun içine bırakın ve karıştırın.

Tereyağlı tencerenin içine karışık olarak soğanları, kızarmış patlıcanları, halka kesilmiş domates ve biberlerin yarısını yerleştirin. Üzerlerine eti koyup geri kalan domates ve biberleri de dizin. En son da diğer tencerede kalan salçalı suyu döküp az bir miktar da normal su ilave edin. Tuzunu ayarlayıp pul biber serpiştirin ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte 30-35 dakika pişirin.

Pişen yemeği servis tabağına alın üzerine karabiber serpiştirerek servis edin. 

Malzemeler

  • 500 gram kuzu kuşbaşı
  • 1 miktar zeytinyağı
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 1 ölçü su
  • 1 tutam tuz
  • 5 adet sivri biber
  • 2 adet soğan
  • 1 adet baş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates
  • 2 tutam pul biber
  • 1 tutam karabiber

Benzer Tarifler