Tarif

Yumurtaları derince bir kasenin içine kırıp çırpma teliyle çırpın. İçine karbonat, tuz ve karabiber ekleyin.

Karbonatla yumurtanın iyice karışıp köpürmesi için yumurtaları hızlıca çırpın. İyice çırpılan yumurtaları kenarda bekletin.

Füme dil dilimlerini kenarı yüksek düz bir tabağa dilediğiniz biçimde dizin. Üzerlerine limonun suyunu sıkın ve bolca zeytinyağı gezdirin.

Füme dillerin üstüne defne yapraklarını ve tane karabiberleri koyun. Kabuğu soyulup bıçağın düz yüzüyle hafifçe ezilmiş sarımsağı da ilave edin. Kullanana dek yumuşayıp içindekilerin tadını alması için bu şekilde bekletin.

Dilerseniz dil fümeyi daha çok yumuşaması ve içindekilerin tadını alması için bu şekilde strece sarıp buzdolabında 1 gece de bekletebilirsiniz.

Pazı yapraklarını iyice yıkayın veya su dolu bir kabın içine koyup üzerine bolca tuz ve sirke ekleyerek 15-20 dakika bekletin. Böylece yaprakların içinde mikrop varsa arınmış olacaktır.

Temizlenen pazı yapraklarının sap (kök) kısımlarını ayıklayın.

Pazı yapraklarını kabaca doğrayın. 

Kırmızı soğanın kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın.

Tavayı ateşe koyun ve içine zeytinyağı döküp ısıtın. Biraz da tuz atın.

Isınan tavaya kırmızı soğanları koyup hafif renk alıp saydamlaşıncaya kadar pişirin. İçine tatlı toz biberi ekleyin.

Soğanlar renk alınca içine pazıları ekleyip karıştırarak pişirin.

Pazı yaprakları hafif ölünce içine tereyağını ekleyip yağ eriyene dek karıştırarak pişirmeyi sürdürün.

Tereyağı eriyince tavayı ateşten çekip kaşık yardımıyla pazıları tavanın dibine eşit şekilde yayın. Yumurtaları bir kere daha hızlıca çırpın ve yavaşça pazıların üstüne dökün.

Tavayı tekrar orta ya da kısık ateşe koyun, kapağını kapatıp yumurtayı pişmeye bırakın. Bu şekilde yumurta daha çok kabarıp kek gibi olacaktır.

Yumurta pişerken tavayı ara sıra hafifçe sallayın. Altını yakmamaya özen gösterin, hafif renk alması yeterlidir.

Yumurta pişip, sulu yeri kalmayıp kabarıp kek gibi olunca tavayı ters çevirerek yumurtayı düz bir zemine ya da kesme tahtasının üzerine koyun. Pizza gibi dilimleyin.

Pazılı yumurta dilimlerini servis tabağına dizin, üzerine lor peyniri serpiştirin. Vişne reçeli gezdirin. Marine olmuş füme dil ile beraber servis edin.

Malzemeler

Pazılı yumurta için:

  • 4 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yarım demet pazı
  • 1 yarım kırmızı soğan
  • 1 tutam tatlı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 100 gram lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı vişne reçeli
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Dil füme için:

  • 10 dilim dana füme dil
  • 1 çeyrek limonun suyu
  • 2 adet kuru defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı çekilmemiş karabiber tanesi
  • 1 diş sarımsak

Benzer Tarifler