Tarif

Tencereyi ocağa koyup altını yakın ve içine 3 litre sütü dökün.

Sütü kaynamaya yakın ısıtın. Sütü yoğurtla mayalayabilmek için kaynamasını beklemeye gerek yoktur. Yeterince ısınıp ısınmadığını süte parmağınızı batırarak kontrol edebilirsiniz.

Süt yeterince ısınınca içine 1,5 su bardağı yoğurdu ekleyip çırpma teli yardımıyla yavaşça karıştırın. Bu işlem sütün kesilmesini sağlayacaktır. Yoğurt kesilene kadar karıştırmaya devam edin.

Süt kesilmeye başladığı zaman üzerinde topaklar belirmeye başlayacaktır.

Süt kaynayıp, üzerinde çökelekler oluşmaya başlayınca içine 2 tutam tuz ekleyip karıştırın ve ateşi hafif kısın. Tuz sütün daha hızlı kesilmesini sağlayacaktır.

Sütü 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Bu işlemi kontrollü bir şekilde yapın, aksi takdirde taşabilir.

Kaynayan sütün altını kapatın ve 20 dakika dinlenmeye bırakın. Süt dinlenirken içindeki topaklar sütle ayrışacak ve yeşil bir su oluşacaktır.

Genişçe bir kasenin içine süzgeç oturtup süzgecin de içine temiz bir tülbent ya da bezi açıp yerleştirin.

20 dakikanın sonunda sütten ayrışan topakları kevgir yardımıyla alıp süzgece serilmiş bezin içine koyun. Tenceredeki tüm topakları koyduktan sonra bezi kenarlarından toplayarak bohça haline getirin, bohçanın da ağzını bir ip yardımıyla sıkıca bağlayın.

Bohçanın üzerine tabanı düz içi su dolu ağır bir sürahi yerleştirip peyniri 24 saat boyunca bu şekilde süzülmeye bırakın.

24 saat boyunca süzülen peyniri süzgeçten alıp bohçanın içinden çıkartın. Dilimleyerek servis edin.

3 litre sütten yaklaşık 600-700 gr peynir çıkacaktır. Çok taze bir peynir olup içine maya konmadığı için hemen tüketilebilir bir peynir elde etmiş olacaksınız. İçine maya konulan peynirleri tüketmeden önce bir süre beklemek gerekmektedir. 

Malzemeler

  • 3 litre süt
  • 2 su bardağı kadar yoğurt
  • 2 tutam tuz

Benzer Tarifler