Pırasalı Börek

Pırasalı Börek
Yayınlandığı program Refika ile Öze Dönüş yayın tarihleri | Cumartesi 27 Nisan saat 02:35 | Cumartesi 27 Nisan saat 12:05 | Cumartesi 27 Nisan saat 19:05

Tarif

700 gr elenmiş beyaz una 1 silme çorba kaşığı tuzu ekleyin. Üzerine 500 ml su ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Unun cinsine, mevsime göre aldığı su miktarı değişecektir tabi ki ama bu ölçüler size kılavuzluk eder. Hamuru önce geniş bir kasede yoğurmaya başlayın. Birleşince tezgaha alıp iyice pürüzsüz bir hale gelene kadar yaklaşık 8 dakika yoğurun. Ardından üzerini nemli bir bezle örtüp en az 2 saat bekletin. Pırasalı harcı için 1 kg pırasayı kalınlığına göre uzunlamasına ikiye dörde ve hatta altıya kesin. Ardından hepsini incecik kıyın. Doğradıktan sonra geniş bir kasede bol su ile bir kaç kez yıkayıp süzün. Pırasa katmanlı bir sebze olduğu için aralarında kum, toprak kalma ihtimaline karşı iyi yıkamak önemli. Geniş bir tavaya pırasaları koyup üzerine 7-8 çorba kaşığı zeytinyağı ve ağız tadınıza göre tuz, karabiber ekleyin. Pırasaları, sularını bırakıp haşlanmamaları için yüksek ateşte kavurun. Çok ölmeyip dişe gelecek, renklerini kaybetmeyecek bir hale gelene kadar kavurmanız yeterli olacaktır. Pırasalı harç soğurken dinlenmiş hamuru iki bezeye ayırın. Birini daha büyük tutun çünkü böreğin altı üstünden bir kaç kat fazla olacak. Büyük bezeleri mandalina büyüklüğünde ufak bezelere ayırıp yuvarlayın. 13 tane ufak bezeyi tezgahta unlayıp 12-14 cm genişliğinde  açın. Açtığınız hamurların üzerlerindeki fazla unu temizleyip hepsinin üzerini ay çiçek yağı ile kaplayın. Ardından her bir hamuru kenarları tam hizalanacak şekilde üst üste koyup açmaya başlayın. Açarken ara katların içe kaçmamasına ve tepsinin tabanından 1 parmak daha geniş olacak şekilde açmaya dikkat edin. Yaklaşık 1 karış genişliğinde açtıktan sonra oklava ile açmaya devam edebilirsiniz. Tepsinin tabanını yağlayıp açtığınız hamuru içine oturtun. Kalan 11 bezeyi de aynı şekilde açın. Alttaki hamurun kenarlarından 1,2 parmak boşluk bırakıp pırasalı içi hamurun ortasına yayın. İkinci hamuru da üzerine örtüp  el dikişi atın, yani kenarlarını alttan üste doğru minik minik katlayın. Son olarak üzerine 3 çorba kaşığı manda kaymağını küçük parçalar halinde koyun. Bu haliyle biz taş fırında altı üstü iyice kızarana kadar usul usul pişirdik. Evde yapacaksanız, 200 derecede altlı üstlü çalışan fırında yine altı ve üstü güzelce kızarana kadar pişirin. 

Malzemeler

Hamuru için,

700 gr un

500 ml su

1 silme çorba kaşığı tuz

Harcı için,

1 kg pırasa

7-8 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

1 kase Ayçiçek yağı

3 çorba kaşığı manda kaymağı

Benzer Tarifler