Refika’nın Dolması

Refika’nın Dolması
Yayınlandığı Program: Refika ile Öze Dönüş Yayın tarihleri: Cuma 15 Kasım saat 12:00 | Cumartesi 16 Kasım saat 03:25

Tarif

5 adet soğanı mutfak robotunda püre olmayacak şekilde çekin. Geniş bir kaseye 500 gr çift çekim dana döş kıymayı koyun ve soğanları koyun. Dilerseniz dana kıymanın %10-15’i kadar kuzu kıyma  da ekleyebilirsiniz. Üzerine 3 çorba kaşığı benim hazırladığım dolma baharatını, 250 gr yıkanıp süzülmüş pirinci, 7 çorba kaşığı domates püresini ve 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip yoğurun. 15 dal maydanoz ve 5 dal dereotunu ince ince kıyıp karışıma ekleyin. Harcı lezzetler birbirine geçsin diye en az 20-25 dakika bekletin. 25-30 tane asma yaprağını sıcak suya koyup yumuşayana kadar haşlayın. 4 tane kabağın başını ve sonunu alıp ortadan ikiye kesin. Çatalla boylu boyunca uzunlamasına çizikler atın. İçlerini ister bıçakla ister kabak oyacağıyla oyun. Kabağın içlerini sakın atmayın onlar için de harika bir mücver tarifim var. 1 adet domatesin tepesini kesin. Sap kısmını bıçakla çıkartıp içini tatlı kaşığıyla oyun. Domatesin içinden çıkan sulu kısmı bir kasede biriktirin. İkinci domatesi de oyup dışını kabakların üzerine kapatmak için küçük küçük keseceksiniz. 15 tane dolmalık biberin tepesini bıçakla kesip içini boşaltın. Tüm sebzelerin içini tuzlayın. Çok fazla tuzlamanıza gerek üzerlerine serpip elinizle ovmanız yeterli olacaktır. Mutfak robotunda domateslerin içini püre olana dek çekin ve dolma harcına ekleyip karıştırın. Yayvan bir tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağı döküp yayın. 4-5 tane asma yaprağı ile tencerenin dibini kaplayın. Ardından biberleri, kabakları ve domatesi doldurun. Doldururken çok sıkıştırarak değil rahat rahat doldurun ki pirinç pişip şiştiğinde dolmaları patlatmasın. Tencerenin en dışına biberleri doldurup dizin. İç sıraya kabakları ortaya da domatesi koyun. Ardından kalan içle sarmalara geçin. Yaprakları yağlı tezgaha parlak kısmı altta kalacak şekilde koyun. Sap kısımlarını kopartın. İçlerine yaklaşık 1 çorba kaşığı harç koyup önce kenarları ortaya katlayıp sarın. Sarmaları da tencerenin üzerine yerleştirin.  1 litre suya 2 çorba kaşığı domates salçası ekleyip karıştırın. Salçalı suyu dolmaların üzerinde gezdirerek tencereye dökün. 1 çorba kaşığı tereyağını da parça parça sarmaların üzerine pay edin. Dolmaların üzerine 1 tabağı ve bir de ağırlık koyup kapağını kapatın. Suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da en kısığa alıp yaklaşık 1 saat pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Sonrasında yarım saat de dinlendirirseniz tadına doyum olmayacak dolmanız emrinize amade.

Malzemeler

5 adet, 1 kg, soğan

Yarım kg çift çekim dana döş kıyma

1 büyük bardak, 250 gr, pirinç

3 çorba kaşığı, 30 gr, Refika’nın dolma baharatı

5 dal dereotu

15 dal maydanoz

7 çorba kaşığı domates püresi

2 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı tereyağı

3 çorba kaşığı zeytinyağı

15 tane dolmalık biber

4 adet kabak

2 adet domates

25-30 tane asma yaprağı

1 litre su

Benzer Tarifler