Tarif

Bu cipsleri yapmak için pancarları o kadar ince dilimlemelisiniz ki, neredeyse diğer tarafı görünmeli. İnce ince dilimlendikten sonra kızartacağınız zamana kadar suda bekletin. Su, yağla temas hâlinde oldukları zamanki sıcaklık farkının daha fazla olmasını, cipslerin de daha çıtır ve lezzetli olmasını sağlar. Kızartmadan hemen önce dilimleri sudan çıkarın ve kağıt havluyla kurulayın. Fazla suyunu alın. Bu şekilde sebzeleri kızartma tavasına attığınızda yağ sıçramayacak. Dilimler kuruduğunda, çavdar ununa bulayın. Çavdar ununu, değirmende biraz çavdar tohumu çekerek elde edebilirsiniz. Toz çavdarı tuz ve biberle rendeleyin, kızartmadan önce dilimleri una bulayın.

Dilimleri çavdar ununa buladıktan sonra kızartma tavasında bolca yağ kızdırın ve yağ iyice kızınca dilimleri atın. Bir dilimin ucunu yağa batırın, dilim cızırdadığı takdirde yağ, diğer dilimleri atabileceğiniz kadar kızmıştır. Aynı anda çok dilim koymayın; birkaç grup hâlinde kızartmak daha iyidir. Altın rengi aldıkları zaman yağdan alın ve yağlarını salmaları için kağıt havlu üstüne serin. Servis zamanı bir tutam daha tuz ve mercanköşk serpin. Bu cipsler yemeğin yanına harika gider ama atıştırmalık olarak da çok iyidir. Afiyet olsun!

Malzemeler

  • 2 adet turp
  • 2 adet patates
  • 2 adet tatlı patates
  • 2 adet pancar
  • 4 çorba kaşığı çavdar tohumu
  • 1 litre kızartma yağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kırmızı biber
  • 1 miktar mercanköşk

Benzer Tarifler