Satay

Satay

Tarif

Fırın sıcaklıkları geleneksel fırınlar içindir; fanlı kullanıyorsanız, sıcaklığı 20˚C azaltın. | Avustralya yemek kaşığı ve bardak ölçüleri kullanıyoruz: 1 çay kaşığı 5 ml'ye eşittir; 1 yemek kaşığı 20 ml'ye eşittir; 1 fincan 250 ml'ye eşittir. | Tüm otlar tazedir (aksi belirtilmedikçe) ve bardaklar hafifçe doldurulmuştur. | Aksi belirtilmedikçe tüm sebzeler orta büyüklükte ve soyulmuştur. | Aksi belirtilmedikçe tüm yumurtalar 55-60 gr'dır.

Marinat süresi 6 saat veya gece aşırı

Şişleri hazırlamak için, soğan, limonotu, köri tozu, sarımsak, zerdeçal ve kırmızı biberi ezin veya karıştırın. Şeker ve tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Kuşbaşı tavuk veya dana etini ekleyin, iyice karıştırın ve gece boyunca veya en az 6 saat buzdolabında üstü kapalı bırakın.

Satay sosu yapmak için, bir havan kullanarak soğanı, sarımsağı, limonotunu ve biberleri macun halini alana kadar dövün. Alternatif olarak, bir karıştırıcı da kullanabilirsiniz.

Yer fıstığı yağını küçük bir tencerede ısıtın ve macunu orta-yüksek ateşte birkaç dakika kokusu çıkana kadar pişirin. Kırmızı biber, köri tozu ve zerdeçalı ilave edin. Yer fıstığı, su ve hindistan cevizi sütünü ekleyin ve karıştırarak yavaşça kaynatın. Tuz ve şekeri ekleyin ve yağ yüzeye çıkana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Kenara koyun (sos oda sıcaklığında servis edilecektir).

Mangalı yakın ve kömürler ısınırken her şişe 3 parça et geçirin. Etleri bir fırçayla yağlayın (limon otundan yapılmış bir fırça kullanabilirsiniz) ve her iki tarafı hafifçe kararana kadar yaklaşık 4–6 dakika ızgara yapın.

Salatalık, ketupat (sıkıştırılmış pirinç) ve bir kase satay sos ile servis edin.

 Not

  • Bu tarif ile fazladan satay sosunuz kalır. Kalan sosu bir dahaki sefer için dondurabilirsiniz.

Malzemeler

  • ½ soğan, ince kıyılmış
  • ½ limonotu, sadece beyaz kısmı, ince kıyılmış
  • ½ tk köri tozu
  • 1 diş sarımsak, ezilmiş
  • ½ tk ince kıyılmış taze zerdeçal
  • bir tutam kırmızı biber
  • 2 çk şeker
  • bir tutam tuz veya damak tadınıza göre
  • 500 g tavuk göğsü veya dana bonfile, 5 cm’lik küplere kesilmiş
  • 16 bambu şiş, gece suda bırakılmış
  • 1 çk bitkisel yağ
  • 1 salatalık, soyulmuş ve küp küp kesilmiş

Satay sosu

  • 1 soğan, ince kıyılmış
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 limonotu, sadece beyaz kısmı, ince kıyılmış
  • 2 kuru çili, suda bekletilmiş
  • 60 ml (¼ bardak) yer fıstığı yağı
  • bir tutam kırmızı biber
  • 1 tk köri tozu
  • 1 tk çekilmiş zerdeçal
  • 80 g (½ bardak) yer fıstığı, az çekilmiş
  • 125 ml (½ bardak) su
  • 125 ml (½ bardak) hindistan cevizi sütü
  • bir tutam tuz veya damak tadınıza göre
  • 1 çk şeker

Benzer Tarifler