Tarif

1 gece önceden siyez bulgurunu bir kaseye koyup üzerine üstünü geçecek kadar su ekleyip ıslayın.

Lahanayı yaprak yaprak ayırın. Tencereye derince olacak şekilde su koyup kaynatın ve lahanaları kaynayan suyun içinde hafif yumuşayıncaya dek haşlayın.

Islanan siyez bulgurunu süzüp büyük bir kasenin içine koyun, domates salçası, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın.

Saplarından ayıklanmış maydanoz ve taze naneyi alıp beraberce doğrayın.

Doğranmış nane ve maydanozu da bulgur karışımının içine ekleyip nar ekşisi ve zeytinyağını da ekleyin. Tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Haşlanan lahanalardan birini alıp tezgaha düzgünce serin. Ortasına hazırladığınız iç harçtan koyup lahanayı sarın. Sardığınız lahanayı tencerenin dibine yerleştirin. Aynı işlemleri lahana bitinceye dek tekrarlayın.

Tenceredeki lahana dolmalarının üzerine en alt sırayı dolduracak kadar su ilave edin. Üzerlerine de düz bir tabak kapatın. Bu sayede dolmalar pişerken dağılmayacaktır. Tencerenin kapağını kapatarak dolmaları 25 dakika kadar pişirin. Kaynamaya başladığı zaman kısık ateşe alın.

Sosu hazırlamak için mutfak robotunun içine kabukları soyulmuş sarımsakları ve sapları ayıklanmış 1 avuç maydanoz yaprağını koyup tuz serpin ve bolca zeytinyağı ekleyin. Tüm malzemeyi robotta çekerek püre haline getirin.

Pişen lahana sarmalarını servis tabağına koyun, üzerine sarımsaklı maydanoz sostan gezdirerek servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet lahana

İç harç için:

  • 2 su bardağı siyez bulguru
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 2 tutam tuz
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 avuç taze nane
  • 1 kahve fincanı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Sos için:

  • 8 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz
  • 2 tutam tuz
  • 1 ölçü zeytinyağı

Benzer Tarifler