Tarif

Arpacık soğanları kolay soyabilmek için su dolu bir kasede ıslatın. Kabuklarını soyun. Soğanları ortadan ikiye kesin, bıçağınız yardımıyla iç kısmını çıkartın ve iç kısımları ayrı bir tabağa alın.

Tencereye ½ litre suyu koyun, ısıtın. İçini soyduğunuz soğanları bu suya koyun.
Suya birkaç yaprak defneyaprağı, bir tutam tuz, birkaç yaprak da taze kekik ekleyin. Ayırmış olduğunuz soğan içlerini mutfak robotuna koyup çekin.

Birkaç ekmek diliminin (3 yemek kaşığı çıkacak kadar) içini kabuklarından ayırın. Ufalayıp bir fırın tepsisine koyun. 10-15 dakika bekletip kıtırlaşmasını sağlayın ve eliniz ya da mutfak robotu yardımıyla kırıntı haline getirin. Çekmiş olduğunuz soğanı kıymayla karıştırın. İçine fırında kıtırlaştırıp toz haline getirdiğiniz ekmek kırıntılarını ekleyin. İçine bir tutam tuz, bir tutam karabiber ekleyin.

Mutfak robotuna atıp toz haline getirdiğiniz defne yapraklarından da bir tutam ekleyip kıymalı harcı yoğurun. Soğanlar hafif saydamlaşınca süzgeç yardımıyla soğanları bir tabağa koyun. Haşladığınız suyu atmayıp sürahiye doldurun. Soğanların içine kıymanızı yerleştirin ve soğanın diğer yarısıyla kapak gibi üstünü kapatın.

Bu soğanları ortalarından çuvaldıza geçirdiğiniz ipten geçirin. Tüm soğanlara aynı işlemi uygulayın. İpin baş ve son kısmına soğanların çıkmaması için birer düğüm atın.Soğanlarınızı spiral şeklinde tencerenin dibine dizin. Eğer tencerede boşluk kalırsa, boş yerlere kalan soğanları yerleştirin. Soğan suyunun yarısını üzerlerine dökün. Üzerine bir tutam sumak serpin. Fındık büyüklüğünde kesilmiş 6-7 parça tereyağını da ekledikten sonra kapağını kapatıp pişirin.

Piştikten sonra servis edin.

Malzemeler

  • 36 adet arpacık soğanı
  • 500 mililitre su
  • 8 adet defne yaprağı
  • 7 dal taze kekik
  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı ekmek içi
  • 1 tutam toz defne yaprağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Defne yaprağı tozu için:

  • 15 adet defne yaprağı

Benzer Tarifler