İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Su Böreği

Oylama 0/5

Unu düz bir tezgaha döküp ortasında çukur oluşturun ve bu çukurun içine 3 adet yumurtayı kırıp, suyu ve tuzu da ilave edin. Tek elinizle yavaş yavaş unu yumurtalara yedirerek kıvamlı bir hamur elde edinceye dek iyice yoğurun.

Hamuru yeterince yoğurduktan sonra, içini unladığınız bir kabın içine koyup üzerini bir bez ile örtün ve 30 dakika kadar bu şekilde dinlenmeye bırakın.

Maydanozun yapraklarını saplarından ayıklayın.

İç harcı hazırlamak için beyaz peyniri derince bir kasenin içine koyun, üzerine 1 adet yumurtayı kırın ve parmak uçlarınızla peyniri ufalayarak yumurtaya yedirin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ve sütü de ekleyip tüm malzemeyi elinizle yoğurarak birbirine iyice karıştırın.

Yağlı kağıttan çok büyük olmayacak dikdörtgen parçalar kesin. Bu kağıtları açılan hamurların birbirine yapışmasını engellemek için kullanacaksınız.

30 dakika dinlenen hamuru alıp un serpilmiş düz tezgaha koyun ve rulo halinde yuvarladıktan sonra 8-10 eşit parçaya kesin.

Her bir hamur parçasını önce avcunuzda sonra da unlanmış tezgahın üzerinde yuvarlayın.

Yuvarlanan hamur toplarını kullanılana dek kurumamaları için içine un serpilmiş temiz bir bezin içine yerleştirin.

Tezgaha tekrar un serpin, hamur toplarından birini koyup önce parmak uçlarınızla açın.

Merdanenin üstünü unladıktan sonra yavaş hareketlerle hamuru merdane yardımıyla incecik oluncaya dek açın.

İncecik açılan hamurun üstünü unlayın, düz bir kabın içine kestiğiniz yağlı kağıtlardan birini koyup üstüne hamuru serin. Tüm hamur toplarına aynı şekilde açtıktan sonra aralarına yağlı kağıt koyarak hamurlar üst üste serin.

Küçük bir tavayı ocağa koyup içinde tereyağını eritin.

Ayrı bir tencereyi ateşe koyup içine sıcak su ekleyin ve suyu kaynatın.

Derin ve büyükçe bir kasenin içine soğuk su koyun.

Su böreğini koyacağınız tepsinin dibini bir fırça yardımıyla eriyen tereyağı ile yağlayın. İlk kat hamuru suda haşlamadan tepsinin dibine güzelce serin.

Kaynamakta olan suyun içine açılan hamurlardan birini şeklini bozmadan ve yırtmadan koyup 1-1,5 dakika kadar haşlayın.

Haşlanan hamuru alıp soğuk su dolu kasenin içine bırakarak soğutun. Soğuyan hamurun hafifçe katlayıp sıkarak fazla suyunu sıkın.

Tepsideki hamurun üzerini fırça yardımıyla eriyen tereyağı ile yağlayın ve suyunu sıktığınız haşlanmış hamuru üzerine serin.

3. ve 4.hamuru da aynı şekilde haşlayıp soğutun ve aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin.

4. hamurun üzerine hazırladığınız peynirli iç harcı koyduktan sonra geri kalan hamurları da aynı işlemlerden geçirerek tepsiye yerleştirin. Her bir hamurun üzerine yağ sürmeyi unutmayın.

En üstteki hamuru da tepsiye serince hamurun kenarlarını tepsinin içine doğru ittirin ve kalan tüm erimiş tereyağını böreğin üzerine gezdirin.

Böreği önceden 170 dereceye ısıtılmış fırına koyup 30 dakika pişirin.

Pişen su böreğini fırından alın, dilimleyerek servis edin. 

Çocuklar için:
Evet
Vejetaryenler için:
Evet
Aşçı: Maksut Aşkar