Tarif

Kuru fasulyeleri kullanmadan bir gece önce ıslatın. Islanan fasulyeleri süzün.

Ocağa tencereyi koyup içine su doldurun ve suyunu süzdüğünüz kuru fasulyeleri içine ilave edip fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayın.

2 adet yumurtayı katı olacak şekilde haşlayın.

Ayrı bir tencereyi ocağa koyup içine su doldurun ve suyu kaynamaya bırakın. İçine 1 tutam tuz atın ve incir sirkesini dökün.

Kırmızı soğanları yarım ay şeklinde (piyazlık) doğrayın.

Kaynamış suyun içine bir süzgeç yardımıyla soğanları koyun ve 30 saniye kadar bekletip çıkartın. Soğanları soğuk su dolu bir kaseye alıp dinlenmeye bırakın. Bu işlemle soğanlar acısını suya bırakacak ve kokusu azalacaktır.

Soğanları batırdığınız suyun altını kapatın ve kaynamasını durdurun. Su hala sıcakken bir kaşık yardımıyla karıştırarak suyun içinde girdap oluşturun ve 2 adet yumurtadan birini suyun içine kırın. Oluşan girdapla yumurta dağılmadan poşe olacaktır.

Yumurta akı mat beyaza dönüp sarısının da üzerini kaplayınca (yaklaşık 2-3 dakika) kevgir yardımıyla patlatmadan yumurtayı sudan çıkartıp bir kaseye alın. İkinci yumurta için de aynı işlemi uygulayın.

Fasulyeler yeterince yumuşayınca suyunu bir kaba süzün ve fasulyeleri soğumaya bırakın. Suyunu atmayın.

Mutfak robotunun içine tahini dökün.

Poşe edilmiş yumurtaların akını, sarısını patlatmamaya özen göstererek, bir kaşık yardımıyla alıp tahinin içine ekleyin. Üzerlerine 1 adet limonun suyunu sıkın.

Sarımsakların kabuklarını soyun ve tahine ilave edin. Tuz, zeytinyağı ve haşlanmış fasulyeyi ilave edip karışımı püre oluncaya kadar çekin.

İçine fasulyenin haşlama suyundan, sosu hamur kıvamından akışkan kıvama getirecek kadar ekleyip sosu tekrar çekin. Tahinli sosu bir kaba alın.

Maydanozun yapraklarını saplarından ayırıp ince doğrayın.

Soğanları su dolu kaseden alıp havlu peçetenin üzerine koyun ve kurulayarak fazla suyundan arındırın.

Kırmızı soğanları bir kaseye koyun, üzerine ½ limonun suyunu sıkın, 2 tutam sumak ekleyin ve ince doğranmış maydanozlardan 1 tutam katıp hepsini iyice karıştırın.

Haşlanan fasulyeleri bir kaseye koyun, üzerine tahin sostan gezdirin, doğranmış maydanozu koyun, kuru nane, 1 tutam sumak ve tatlı pul biberi ekleyin; İncir sirkesini de ilave edip karıştırın.

Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun ve yumurtaları dilimleyin. Dilerseniz bu işlemi yumurta dilimleyici ile de yapabilirsiniz.

Piyazı servis tabağına koyun, üzerine kırmızı soğanı yerleştirin. Yanına dilimlenmiş yumurtalardan dizin. Üzerine sumak serpiştirin. Poşe edilmiş yumurtaların sarısını patlatıp bir kaşık yardımıyla piyazın üzerine gezdirin. Servis edin.

Malzemeler

  • 250 gram kuru fasulye
  • 1 tatlı kaşığı incir sirkesi
  • 2 adet yumurta
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 1 ölçü su
  • 1 tutam tuz
  • 2 adet yumurta (poşe etmek için)

Sos için:

  • 1 çay bardağı tahin
  • 2 adet poşe edilmiş yumurtaların beyazları
  • 1 adet limon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 1 yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye
  • 1 ölçü fasulyenin haşlanma suyu

Süsleme için:

  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 1 yarım limonun suyu
  • 1 tutam sumak
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 tutam pul biber
  • 2 tatlı kaşığı incir sirkesi

Benzer Tarifler