Tarçınlı Şekerli Çörek

Tarçınlı Şekerli Çörek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Cuma 30 Ekim saat 11:30 | Cuma 30 Ekim saat 16:40

Tarif

Küçük bir kapta su ve mayayı, maya çözülene kadar karıştırın.

Hamur kancası takılı stand mikser kasesinde, un, tuz ve 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını düşük hızda karıştırın. Maya karışımını ekleyin ve iyice birleşene kadar yaklaşık 2 dakika karıştırın.

Kaseyi streç filmle örtün ve yaklaşık 1 saat iki katına çıkana kadar ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Hamuru aşağı doğru yumruğunuzla iterek dikdörtgen bir şekil verin, streç filmle örtün ve bir fırın tepsisine yerleştirin. Buzdolabında 2 saat soğutun.

Bu esnada, yapışmaz silikon bir pişirme kağıdı veya normal pişirme kağıdı üzerinde, kalan tereyağını 3-6 mm kalınlığında 20 cm’lik bir kare şeklinde açın. Pişirme kağıdına sarın ve yaklaşık 30 dakika serin bir odada dinlendirin.

Hafifçe unlanmış bir yüzeyde, soğutulmuş hamuru 30 cm’lik bir kare şeklinde açın. Tereyağının her iki tarafı hamurun bir köşesine bakacak şekilde tereyağını hamurun üzerine ortalayın. Hamurun kenarlarını tereyağının üzerine katlayarak kapatın. Kenarları bir araya sıkıştırarak kapatın. Hamuru ters çevirin, kapattığınız tarafları aşağıda olacak şekilde. 60x20 cm’lik bir dikdörtgen olacak şekilde açın. Kenarlarını dikkatlice hizalayarak ve fazla unu fırçalayarak hamuru üçe katlayın. (Amaç, hamur işinin pişirildiğinde eşit şekilde kabarması için tereyağının eşit olarak dağılmasını sağlamaktır.) Bu şekilde ilk turu tamamlamış oluyoruz.

Açma ve katlama işlemini bir kez tekrarlayın. Sertleşmeden soğuyacak şekilde sadece 20 dakika soğutun. Daha sonra işlemi iki kez daha tekrarlayın. Çalışma yüzeyine ve hamura bol miktarda şeker serperek, 2 tur için toplamda yaklaşık 2 su bardağı şeker kullanın. Böylece 4 tur tamamlamış olacaksınız. Hamuru 20 dakika soğutun.

Bu arada 2 jumbo muffin kalıbına eritilmiş tereyağı sürün. Kalıpları pişirme kağıdı kaplı fırın tepsilerine aktarın. Orta boy bir kapta kahverengi şeker ve tarçını karıştırın.

Hamuru buzdolabından çıkarın ve ikiye bölün. Hafifçe tarçın-şeker karışımı serpilmiş bir çalışma yüzeyinde, hamurun yarısını 1.2 cm kalınlığında 17x33 cm’lik bir dikdörtgen şeklinde açın. Çapraz olarak 18 eşit şerit halinde kesin. Uçlarını sıkıştırarak 3 şeritle bir örgü şekli oluşturun. Bir daire oluşturmak için sıkıştırdığınız uçları bir araya getirin ve sabitlemek için sıkıştırın. Örgüleri sıkıştırılmış tarafı aşağı bakacak şekilde hazırlanmış muffin kalıbına yerleştirin. Kalan hamur şeritleriyle aynı işlemi tekrarlayın. Ardından hamurun kalan yarısı ile tüm işlemi tekrarlayın. Üzerini streç filmle örtün ve puf puf olana kadar 30-40 dakika kabarmaya bırakın.

Bu arada fırını önden 200 dereceye ısıtın. Altın rengi olana kadar 25-30 dakika pişirin. Baş aşağı soğuması için dikkatlice tel bir ızgaraya almadan önce yaklaşık 3 dakika dinlenmeye bırakın. Tamamen soğuduktan sonra çörekleri ters çevirin ve servis edin.

Aşçının notu: Pişirme esnasında oluşabilecek kirliliği engellemk için muffin kaplarını pişirme kağıdı serili fırın tepsisi üzerinde pişirin.

 

 

Malzemeler

12 adet için;

1 ¾ su bardağı oda sıcaklığında su

1 çorba kaşığı sıkıca paketlenmiş taze maya

5 su bardağı çok amaçlı un

1 tatlı kaşığı yaprak deniz tuzu

450 gr (4  kalıp) serin oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı, 2 yemek kaşığı eritilmiş ve ek olarak muffin kalıbını yağlamak için

Yaklaşık 2 su bardağı toz şeker

3/4 su bardağı koyu kahverengi şeker

2 tatlı kaşığı öğütülmüş tarçın

Benzer Tarifler