Tarif

Domatesleri dörde bölüp mutfak robotunun içine koyun ve püre oluncaya dek çekin.

Püre haline gelen domatesleri tavanın içine koyup yavaşça pişirin. İçine zeytinyağını ekleyin.

Soğanların kabuklarını soyun ve ikiye bölüp mutfak robotunun içine koyup püre oluncaya dek çekin.

Püre olan soğanı pişmekte olan domatesin içine ekleyin ve karıştırarak birbirine yedirin.

Sivri biberlerin ve kapya biberlerin saplarını ayıklayıp bıçak yardımıyla birkaç parçaya bölün ve yine mutfak robotunda çekerek püre haline getirin.

Püre haline gelen biberleri de domatesin içine ilave edip karıştırarak beraberce pişirmeye devam edin.

Maydanoz ve dereotunun saplarını ayıklamadan kabaca doğrayın. Sadece en alt sap kısımlarını almayın. Doğranan yeşillikleri mutfak robotuna koyun, üzerlerine yoğurttan 4-5 yemek kaşığı kadar ekleyip yeşillikleri de çekerek püre haline getirin.

Püre haline gelen yeşillikleri de domatesli karışımın içine ekleyip karıştırarak beraberce pişirmeyi sürdürün. İçine biber salçasını, tuzu ve kuru naneyi ekleyip karıştırın.

Pişen karışımın altını kapatın ve karışımı derince bir kabın içine koyup, geri kalan yoğurdu ekleyip karıştırın.

Karışımın içine karıştırarak azar azar unu ekleyin. Karışım bir hamur kıvamına gelene dek devam edin.

Hamur kıvamına gelen karışımın bulunduğu kabın üzerini streç film ile örtün. Streci biraz bol bırakarak yapıştırın. Böylece tarhana şiştiği zaman nefes alabilecektir. Üzerini ayrıca temiz bir bez ile örtün.

Tarhanayı mutfağınızdaki uygun bir yere koyup 1 gün boyunca bekletin.

Ertesi gün, 1 hafta boyunca her gün tekrarlamak üzere, hazırladığınız tarhana hamurunu 10-15 dakika kadar karıştırarak mayalanmasını sağlayın. 

1 haftanın sonunda mayalanan tarhanayı açıp yemek kaşığıyla azar azar alarak içine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin içine parça parça dizin.

Porsiyonlanan tarhanayı 50 derecelik fırına koyup düzenli aralıklarla çevirerek kurutun.

Tarhanalar yavaş yavaş kurumaya başladıktan sonra artık tepsiye yapışmayacağı için yağlı kağıdı çıkartıp tepsinin içinde 50 derecelik fırında kurutma işlemine devam edin.

Kuruyan tarhanayı mutfak robotunun içine koyup çekerek toz haline getirin.

Hazır olan toz tarhanayı bez bir bohçanın içine koyup ağzını kapatarak saklayın. Dilediğiniz zaman çıkartıp kullanabilirsiniz. 

Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 5 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kapya biberi
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 500 gram yoğurt
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 miktar un

Benzer Tarifler