Tatlı, Çili Soslu Hellim

Tatlı, Çili Soslu Hellim

Tarif

İki adet çili biberini dilimleyin, çekirdeklerini çıkarmayın, ardından üçüncü biberin çekirdeklerini çıkartın ve ince küpler hâlinde (bu acısını serbest bırakmak için; dilerseniz daha dikkatlice çekirdeklerini çıkarabilirsiniz) doğrayın ve balla birlikte tercihen tereyağı eritmek için satılan küçük bir tencereye ekleyin ve misket limonunun yarısından bir çay kaşığı kadar sıkın. Tencereyi ocağın en küçük gözüne koyun ve kaynama noktasına getirin, ardından ateşi kısın ve yaklaşık dört dakika kadar köpürmeye bırakın. Sık sık karıştırın ve tencerenin başından ayrılmayın, aksi hâlde köpükler ocağa taşacaktır. Tencereyi ateşten alın.

Hellim peynirine dönmeden önce, iki tabağa salata yaprakları koyun ve üzerlerine dilediğiniz kadar zeytinyağı dökün. Sıkmadığınız misket limonu yarısını elma dilimi şeklinde kesin ve dilerseniz her bir tabağa koyun.

Hellim kalıbını sekiz parça hâlinde dilimleyin ve dökme demir veya kalın tabanlı tavayı ısıtın. Isındığı zaman dilimleri koyun ve tavaya yağ koymadan 30-60 saniye kadar, altlarında yanık izleri oluşana dek pişirin, ardından dilimleri çevirin ve alt kısımları kabaca kızarana kadar pişirin.

Hellimi salata yapraklarını koyduğunuz tabaklara koyun ve ballı, kırmızı ruj rengindeki çili parçalarını peynirin üzerine kaşıkla koyun.


İki adet çili biberini dilimleyin, çekirdeklerini çıkarmayın, ardından üçüncü biberin çekirdeklerini çıkartın ve ince küpler hâlinde (bu acısını serbest bırakmak için; dilerseniz daha dikkatlice çekirdeklerini çıkarabilirsiniz) doğrayın ve balla birlikte tercihen tereyağı eritmek için satılan küçük bir tencereye ekleyin ve misket limonunun yarısından bir çay kaşığı kadar sıkın. Tencereyi ocağın en küçük gözüne koyun ve kaynama noktasına getirin, ardından ateşi kısın ve yaklaşık dört dakika kadar köpürmeye bırakın. Sık sık karıştırın ve tencerenin başından ayrılmayın, aksi hâlde köpükler ocağa taşacaktır. Tencereyi ateşten alın.

Hellim peynirine dönmeden önce, iki tabağa salata yaprakları koyun ve üzerlerine dilediğiniz kadar zeytinyağı dökün. Sıkmadığınız misket limonu yarısını elma dilimi şeklinde kesin ve dilerseniz her bir tabağa koyun.

Hellim kalıbını sekiz parça hâlinde dilimleyin ve dökme demir veya kalın tabanlı tavayı ısıtın. Isındığı zaman dilimleri koyun ve tavaya yağ koymadan 30-60 saniye kadar, altlarında yanık izleri oluşana dek pişirin, ardından dilimleri çevirin ve alt kısımları kabaca kızarana kadar pişirin.

Hellimi salata yapraklarını koyduğunuz tabaklara koyun ve ballı, kırmızı ruj rengindeki çili parçalarını peynirin üzerine kaşıkla koyun. 

Malzemeler

  • 3 adet taze çili biberi
  • 2 adet 15 mililitre yemek kaşığı akışkan bal
  • 1 adet ikiye bölünmüş misket limonu
  • 2 adet 225 gramlık kalıp hellim peyniri

Benzer Tarifler