Tarif

Soğanın kabuklarını soyup piyaz şeklinde doğrayın. Çok az miktarda zeytinyağını tencereye koyun ve soğanları bu yağda öldürün. Sarımsakların kabuklarını soyun ve büyükçe doğrayın, soğana ekleyip karıştırın. Biberlerin içlerini çıkartın ve doğrayın. Soğana ilave edip karıştırın. Soğan ve biber kavrulunca içine kıymanızı ilave edin ve kıymayı ezerek karıştırın. Tereyağını ilave edin. Minik domateslerin alt kısmına bıçak ile + şeklinde kesik atın.

Ufak bir tencerede bir miktar su kaynatın ve domateslerinizi kaynayan suyun içine atın. 15-20 saniye tutup çıkartın. Bu şekilde domateslerin kabukları kolayca çıkacaktır. Kabuklarını soyduğunuz sarı minik domatesleri yemeğin içine katıp karıştırın. Karabiber, tarçın, pul biber ve tuzu ekleyin, karıştırın. Karışıma et suyunu ekleyin ve altını kısarak kapağını kapatıp 5 dakika pişmeye bırakın. Pişince altını kapatıp demlenmeye bırakın.

Ekmeği dilimlere kesin. Sonra küp şeklinde kesin. Tavaya tereyağını koyup eritin. Eriyen tereyağına ekmekleri koyup çevirerek ekmeklerin her tarafının yağı çekmesini sağlayın. Kızarana kadar bu şekilde pişirin.

Ayrı bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin. Reyhan yapraklarını ekleyip karıştırın. Çemen kremasını ve salçayı da ekleyip karıştırın. İçine et suyunu ekleyip tekrar karıştırın. Altını kapatıp dinlenmeye bırakın.

Sarımsağı ince ince doğrayıp bir kaseye koyduğunuz süzme yoğurda katın. Et suyunu ilave edin. Çemeni de ekledikten sonra iyice karıştırın.

Servis ederken tabağa salçalı çemenli sostan ve yoğurttan biraz koyun. Üzerine kızarttığınız ekmek dilimlerini dizin. Ekmek dilimlerinin üzerine de kıymalı sostan dökün. Üzerlerine de salçalı sos ve yoğurttan gezdirip servis edin.

Malzemeler

Kıymalı harç için:

  • 1 adet soğan
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet tatlı sivri biber
  • 100 gram az yağlı dana kıyma
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 10 adet minik armut domates
  • 1 ölçü su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tarçın
  • 1 tutam pul biber
  • 1 su bardağı et suyu

Ekmeği hazırlamak için:

  • 1 adet bayat somun ekmeği
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yaprak reyhan
  • 1 yemek kaşığı çemen kreması
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı et suyu

Yoğurt sos için:

  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 yemek kaşığı et suyu
  • 1 çay kaşığı çemen kreması

Benzer Tarifler