İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Turşu

Oylama 0/5

Tencereye derince olacak şekilde su koyup kaynatın.

Turşuyu kuracağınız kavanozu dezenfekte etmek için ağzı açık biçimde kapağıyla beraber kaynayan suyun içine koyup tencerenin kapağını kapatın. Böylece ısının etkisiyle kavanoz olası tüm bakterilerden arınacaktır.

Fasulyelerin sap ve kılçıklarını temizleyip dilediğiniz büyüklükte doğrayın.

Domatesleri dörde bölün.

Bir maşa yardımıyla kavanozu kaynar sudan çıkartın ve hiç kullanılmamış temiz bir bez yardımıyla kurulayın.

Turşu suyunu hazırlamak için derince bir kasenin içine tazeliğinden emin olduğunuz 1 adet yumurtayı koyun. Üzerine kullanacağınız kavanozun alacağı kadar suyu doldurun.

Suya kaya tuzundan bir miktar ekleyip erimesi için yumurtayı kırmamaya özen göstererek suyu karıştırın. Tuz suda eridikçe azar azar ilave edin. Tuzun kaldırma kuvvetiyle yumurta su yüzeyine çıktığı zaman kaya tuzu eklemeyi bırakın. Turşu suyu hazır demektir.

Bu işlemi yaparken bayat yumurta kullanmamaya özen gösterin. Bayat yumurta içindeki hava kabarcıkları yüzünden tuza ihtiyaç duymadan su yüzüne çıkacak ve sizi yanıltacaktır.

Kurulanmış kavanozun içine domateslerin ve fasulyelerin birazını koyun.

1 baş sarımsağı ikiye bölüp kavanozun içine atın. Geri kalan domates ve fasulyeleri de yerleştirin.

Kare kesilmiş temiz bir bez parçasını ıslatıp varsa tozundan arındırın. Bezin içine bulguru koyup bezi bohça şeklinde kapatın ve açılmaması için bohçanın ağzını iple sıkıca bağlayın. Bohçayı kavanozun içine yerleştirin. Bulgur 2 hafta içinde turşunun mayalanıp tutmasını sağlayacaktır. Bu sürenin sonunda bohçayı turşunun içinden çıkartabilirsiniz.

Bir kepçe yardımıyla kavanozu hazırladığınız turşu suyu ile doldurup kapağını sıkıca kapatın. 2 hafta sonra, bulguru içinden çıkarttığınız zaman turşuyu yemeye başlayabilirsiniz. 

Ancak bekledikçe turşunun lezzeti daha çok oturup güzelleşecektir. Bu sebeple bulguru turşunun içinden çıkarttıktan sonra dilerseniz 1-2 hafta daha bekletip tüketmeye başlayabilirsiniz.  

Çocuklar için:
Evet
Vejetaryenler için:
Evet
Aşçı: Maksut Aşkar