Tarif

Önceden fırını 180 dereceye getirin.

Kalkan balığını soğuk suyla yıkayın ve mutfak havlusunun üzerinde kurutup kafasını ve kuyruğunu ayırın.

Tüm tuzu bir kaseye koyun ve içerisine limon, portakal, doğranmış dereotu, kekik,dereotu tohumu, kavrulmuş rezene ve kimyon tohumlarını, yıldız anasonu, pul biberi ve tane karabiberi koyun. Her birini ekledikten sonra karıştırın. Doğranmış sarımsağı ve rakıyı karışıma ekleyin ve tekrar karıştırın.

Kalkan balığının sığabileceği büyüklükte bir fırın tepsisine tuz karışımının yarısını koyun. Üzerinde kalkan balığını yerleştirin ve geriye kalan tuzu da üzerine koyun. Tuz, balığın her yerini kaplasın. 180 derecede ısıtılmış fırında balığı kilo başına 20 dakika pişirin. Balık pişer pişmez servis edilmeli ve yenmelidir.

Kalkan balığını fırından çıkartın ve tuzdan kabuğu kırarak kaldırın. Kalkan balığı küçülmüş ve balıkla tuz arasında boşluk olmuşmuş olacaktır. Bu da tuz kabuğunu kırıp balığı açığa çıkartmanızı sağlayacaktır. Sonra kalkan balığı filetosunu kesebilirsiniz. Bu yemeğin servisi bulgur pilavı ve  kırmızı soğanlı roka salatası ile yapılır.

Malzemeler

  • 3 kilogram kadar kalkan balığı
  • 3 kilogram iri deniz tuzu
  • 1 adet limon (soyulmuş ve kabaca kesilmiş)
  • 1 adet portakal (soyulmuş ve kabaca kesilmiş)
  • 10 gram doğranmış dereotu
  • 1 çorba kaşığı dereotu tohumu
  • 8 gram taze kekik
  • 1 çay kaşığı kavrulmuş rezene tohumu
  • 1 çay kaşığı kavrulmuş kimyon tohumu
  • 6 adet yıldız anason
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 10 gram ezilmiş tane karabiber
  • 50 mililitre rakı
  • 4 diş doğranmış sarımsak

Benzer Tarifler