Tuzlu Çikolatalı Tart

Tuzlu Çikolatalı Tart

Tarif

Bisküvileri parçalar hâlinde kırın ve mutfak robotuna koyun. Aynı şeyi çikolatayla da yapın, ardından kırıntılar elde edene kadar robottan geçirin. Tereyağını ve tuzu ekleyin ve karışım birlikte bir yığın hâline gelmeye başlayana kadar robottan tekrar geçirin. Bunu ellerinizle yapıyorsanız, bisküvilere bir buzdolabı poşeti içinde kırıntı hâline gelene kadar sertçe vurun, çikolatayı güzelce doğrayın ve tereyağını eritin, ardından geniş bir kase içinde tuzla birlikte hepsini tahta bir kaşık yardımıyla ya da tek kullanımlık eldiven kullanarak elleriniz ile karıştırın.

Karışımı tart kalıbınıza yerleştirin. Altlarını ve kenarlarını ellerinizle ya da kaşığın arkasıyla hafifçe bastırın, böylece tabanı ve kenarları eşit bir şekilde yerleşmiş ve yumuşak olacaktır. Soğuması ve sertleşmesi için en az 1 veya buzdolabınız müsaitse 2 saat kadar buzdolabında bekletin. En ideali 1 günden fazla bekletmemek çünkü Oreo kırıntıları gereğinden fazla ufalanabiliyor.

Çikolatayı ince ince doğrayın. Mısır ununu bir kaba koyun ve yumuşayana kadar süt ile çırpın.

Kremayı tüm malzemelerin sığabileceği ve tencereden taşmadan karıştırılabilen kalın tabanlı bir tencereye dökün, ardından ince doğranmış çikolataları, elenmiş kakaoyu (ya da direkt içine eleyin), espresso veya hazır kahveyi, şekeri, vanilya macunu ya da özütünü, zeytinyağını ve tütsülenmiş tuzu ekleyin. Kısık ateşte ısıtın, krema ısınırken ve çikolata erimeye başlarken nazikçe karıştırın. Ben bunun için oldukça küçük bir çırpıcı kullanıyorum çünkü karışımın hava almasını istemiyorum, sadece topak oluşumunu önlemeye çalışıyorum.  

Ateşten alın, mısır ununu ve süt karışımını, bunlar da pürüzsüz bir şekilde birleşene kadar çırpın ve tencereyi tekrardan kısık ateşin üzerine koyun. Karışım yoğunlaşana kadar, ki bu da yaklaşık 10 dakika alacaktır, tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin ama birkaç dakika daha az veya daha fazla sürebileceği konusunda da hazırlıklı olun. Karıştırmaya devam ederek, tencereyi ara ara ateşten alın, böylece krema kaynama noktasına gelmeden her şey birbiriyle karışmış olur. Hazır olduğunda, tahta kaşığın arkasını kaplayacak kadar yoğun olmalıdır ve parmağınızla sıyırdığınızda (kaşığın arkasını), sıyırdığınız yer boş kalmalı, karışım akmamalıdır.

Karışımı geniş bir kaba (yaklaşık 600 mililitre olmalı) dökün. Şimdi de bir parça yağlı kağıdı soğuk suyla ıslatıp sıkın ve çikolata karışımının üzerine koyup buzdolabında 15 dakika bekletin. Karışım hâlâ ılık olacak ama tabana onu eritmeden sızmak için doğru sıcaklıkta kalacak.

Karışımı bisküvi kaplı tart kalıbına dökün, sıyırın ve bir geceliğine buzdolabında bekletin. 24 saatten fazla bekletmeyin çünkü tabanı yumuşamaya başlayacaktır.

Servis etmeden 10 dakika öncesinde buzdolabından alın ve bekletmeden kalıptan çıkarın. Tart kalıbını daha geniş bir kalıba koyun ve kelepçesini açın, ardından açığa çıkan tartı servis tabağına ya da tahtaya transfer edin.   

Mütevazı bir şekilde dilimleyin. Zengin ve tatlıdır ve insanlar her zaman daha fazlasını isteyebilir. Taze krema ile servis edin; keskinliği tam burada. Arta kalanlar buzdolabında 4-5 gün kadar saklanabilir ama tabanı yumuşayacak ve kenarları biraz ufalanacaktır. Bu durum, yeme keyfinizi azaltmayacak ama ben yine de en uygun evresinde sunmak isterim.

 

ÖNCEDEN HAZIRLAMA VE SAKLAMA NOTU

Tabanı bir gün önceden yapılabilir. Sertleştiğinde, üzerini örtün ve ihtiyaç duyulana kadar buzdolabında bekletin. Tart/dolgu bir gün önceden yapılabilir. Tartı doldurun ve katılaşana kadar bir geceliğine buzdolabında bekletin. Tartın yüzeyine dokunmamaya çalışarak folyoyla kaplayın. Tartı ihtiyaç duyulana kadar buzdolabında saklayın. Arta kalanlar buzdolabında dört beş gün bekleyebilir. Tart durdukça tabanı yavaş yavaş yumuşayacaktır.    

 

Malzemeler

Tabanı için:

  • 2 adet paket Oreo bisküvi
  • 50 gram siyah çikolata (minimum %70 kakaolu)
  • 50 gram yumuşak tuzsuz tereyağı
  • 0.5 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 adet 23 santimetrelik derin kenarlı (yaklaşık 5 santimetre derinliğinde) kelepçeli tart kalıbı

Dolgusu için:

  • 100 gram siyah çikolata (minimum %70 kakaolu)
  • 25 gram mısır unu
  • 60 mililitre tam yağlı süt
  • 500 mililitre yoğun krema
  • 50 gram toz kakao
  • 2 çay kaşığı hazır espresso ya da yoğun kahve tozu
  • 75 gram ince toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya macunu ya da özütü
  • 2 çay kaşığı sızma zeytinyağı
  • 0.25 çay kaşığı deniz tuzu

Benzer Tarifler