Tarif

İçini iyice temizleyerek balığı hazırlayın, dış taraftaki pullarını bırakın. Fırını 200 dereceye getirin, tuzu kuru biberiye ve mercanköşkle çeşnilendirin.

Çeşnilendirdiğiniz tuzun yarısını fırın tepsisinin tabanına koyun, üstüne de balığı koyun. Pırasanın yeşil kısmını kesin ve beyaz kısmını doğrayın, ardından doğradığınız pırasayı balığın karnına yerleştirin. Bir demet maydanozu doğrayın ve pırasayla beraber balığın karnına yerleştirin. Balığın içi dolsun. Son olarak tuzun kalanını balığın üstüne dökün ve lezzetli bir tabaka oluşturun. Fırında bir kabuk oluşturması için üstüne su serpin. Levreği 25 dakika boyunca fırında pişirin.

Şimdi yemeğin kalanıyla ilgilenelim: Küçük patateslerle. İyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan, üstlerini örtecek kadar su koyup bolca tuz ektiğiniz patatesleri tencerede haşlayın. Patateslerin kabuğu, patatesleri tuzdan koruyacak ve lezzetlerini muhafaza etmelerini sağlayacak. Tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika boyunca patatesleri haşlayın.

Levrek ve patatesin yanına biraz renk katmak için bahar yeşillikleri de hazırlayacağız. Yeşillikleri (yapraklar ve saplar) kaynar su dolu tencereye koyun, tuz ekleyin ve 3-5 dakika boyunca haşlayın. Hazır olduğunda yeşillikleri sudan çıkarın ki renkleri canlı kalsın. Yemeğin son malzemesi olan mayonezi hazırlarken, onları beklemeye bırakın.

Mayonez, patateslere aroma verecek. Bunu hazırlarken biraz sabırlı olmak gerekiyor çünkü zeytinyağı ve yumurtaların birbirlerine ağır ağır ve dikkatlice harmanlanması lazım. Önce el blenderiyle iki yumurtayı hardalla çırpın ve pürüzsüz, krema kıvamında, sarı bir karışım elde edene kadar zeytinyağını ekleyerek çırpmaya devam edin. Mayonez doğru kıvama geldiğinde, limon kabuğunu ve suyunu, bir tutam da tuz ve biber ekleyin. Harmanlanması için iyice karıştırın. Mayoneziniz hazır.

Patatesler pişince onları dörde bölün ve ev yapımı taze mayonezi ekleyin. Son olarak kuru mercanköşk serpin ve bahar yeşillikleriyle servis edin. Arzu ederseniz yeşilliklerin üstüne yarım diş sarımsak doğrayıp serpebilirsiniz. 

Son olarak levreği fırından alınca, tuzdan oluşan kabuğu kestiğinizde, pişmiş balığın aroması mutfağınızı saracak: Balık pişmiş ve servise hazırdır. Afiyet olsun!

Malzemeler

Levrek için:

  • 1 adet büyük levrek
  • 3 kilogram iri taneli tuz
  • 1 miktar kuru biberiye
  • 1 miktar mercanköşk
  • 1 adet pırasa
  • 1 demet maydanoz

Patates için:

  • 1 miktar küçük patates
  • 1 demet bahar yeşillikleri
  • 1 miktar kuru mercanköşk
  • 1 tutam tuz
  • 1 miktar zeytinyağı

Mayonez için:

  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 1 adet limon
  • 2 adet yumurta
  • 1 miktar zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Benzer Tarifler