Xarém Tatlısı

Xarém Tatlısı

Tarif

Bu tatlı, ‘xarém' yani Algarve’ye özgü mısır unu düşünülerek yapılmış. Sonuç olarak tatlı bir mısır tatlısı ortaya çıkıyor. Biz mısır tatlısının tatlılığına kontrast olması için biraz çilek ekleyeceğiz buna. İşe çilekleri sotelemekle başlayın. Çilekleri yıkayın. Bir çorba kaşığı şekerle kızgın tavaya atın. Sularını bırakırken, şekerle birlikte tatlı bir lapa kıvamı oluştururken siz de karıştırın. Doğradığınız nane yapraklarını serpin ve tatların harmanlanması için iyice karıştırın. Ateşten alın ve tatlı ‘xarém’i hazırlarken onu bir kenarda bekletin.

Süt, mısır unu, iki portakal kabuğu, tarçın çubukları ve şekeri bir tencereye koyun. Tencerede kısık ateşte kaynayana ve un pişene kadar karıştırın. Bu işlem yaklaşık 20 dakika sürmeli. Sonunda tatlı ‘xarém’ koyu (ama çok değil) ve kremamsı bir kıvama gelmiş olmalı. Şimdi portakal suyunu ekleyin ve tencereyi ocaktan alırken karıştırın.

Artık tatlının iki kısmı da hazır, tek yapmanız gereken onları yerleştirmek. Ya geniş bir kaseye ya da dört farklı tatlı tabağına alacaksınız. En alta çilek karışımını koyun, üstüne bolca xarém dökün. (Portakal kabuklarını ve tarçın çubuklarını çıkarmayı unutmayın), bir kat daha çilek ekleyin. Karamelize ve doğranmış Avustralya fındıklarıyla tamamlayın. Çıtır bir tat vermek için ceviz veya normal fındık da kullanabilirsiniz.

İşte çilekli ‘xarém’iniz hazır. Buzdolabına koyun ve soğuyana kadar bekletin. Deneyin!

Malzemeler

  • 500 gram çilek
  • 250 gram mısır unu
  • 200 mililitre süt
  • 77 gram şeker
  • 1 adet portakal
  • 2 adet tarçın çubuğu
  • 1 tutam nane yaprağı
  • 1 avuç karamelize Avustralya fındığı

Benzer Tarifler