Yayık Altı Sulu Kakuleli Turta

Yayık Altı Sulu Kakuleli Turta
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Salı 13 Nisan saat 02:00 | Salı 13 Nisan saat 05:05

Tarif

Taban: Büyük bir kasede un, şeker ve tuzu karıştırın. Bir hamur karıştırıcı veya parmaklarınızı kullanarak, karışım yulaf ezmesine benzeyene kadar, bezelye ile badem arası tereyağı parçaları ve birkaç büyük parça kalana kadar margarin ve tereyağı parçalarını kesin (çabuk çalışın ki tereyağı ve margarin soğuk kalsın).

Küçük bir kasede yumurtayı, 1/3 su bardağı su ve sirke ile çırpın. Yumurta karışımını, hamur bir araya gelene kadar, bir çatalla karıştırırken, un karışımının kenarlarına dökün. Gerekirse her seferinde 1 yemek kaşığı daha fazla su ekleyin. Fazla karıştırmayın. Ellerinizi ve çalışma yüzeyine hafifçe un serpin. Hamuru bu yüzeye alın ve birbirine bastırın. Hamuru ikiye bölün, her iki yarıyı düz bir disk haline getirin ve streç filme sarın. En az 30 dakika veya 3 güne kadar soğutun.

Bir hamur diskini hafifçe unlanmış bir yüzeye yerleştirin (kalan diski başka bir kullanım için ayırın). Hamur çok sertse, yuvarlamadan önce 5 ila 10 dakika bekletin. Bir oklavaya un serpin ve hamuru yaklaşık 3 mm kalınlığında 30 cm’lik bir daire şeklinde açın. Yuvarladıktan sonra fazla unu dökün. Hamuru ikiye katlayın veya oklava etrafında yavaşça sarın ve 23 cm’lik bir turta tabağına yerleştirmek için kaldırın. Hamuru hafifçe kalıbın alt ve yan taraflarına bastırın. Mutfak makası veya soyma bıçağı kullanarak 6 mm’lik bir saçak kalacak şekilde fazlalıkları kesin. Altına katlayın. Kenarları istediğiniz gibi kıvırın. Bir çatalı hamurun dibine batırın. Streç filmle örtün. En az 30 dakika soğutun veya dondurun.

Raflar ortada ve alt üçte birlik kısımda olacak şekilde fırını önden 190 dereceye ısıtın. Hamurun içine pişirme kağıdı koyun, köşelere ve kenarlara bastırın. Kuru fasulye veya pirinçle doldurun. Alt rafta 10-15 dakika pişirin. Fasulye veya pirinci ve pişirme kağıdını çıkarın. Orta rafta altın rengi olana kadar yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Tel bir ızgaraya aktarın ve hemen yumurta beyazını hafifçe fırçayla sürün. Fırın sıcaklığını 175 dereceye düşürün.

Dolgu: Büyük bir kasede şeker, un, muskat, kakule ve tuzu çırpın. Küçük bir tencerede, tereyağı eriyene kadar ara sıra karıştırarak tereyağı ve vanilya çekirdeklerini düşük ısıda ısıtın. Şeker karışımına tereyağı karışımını ekleyin ve iyice birleşene kadar karıştırın. Her eklemeden sonra çırparak yumurtaları birer birer ekleyin. Yayık altı suyunu ekleyin ve pürüzsüz ve iyice karışana kadar çırpın.

Dolguyu ılık tabana dökün. Turta tabağını çerçeveli bir fırın tepsisine yerleştirin. Orta rafta, dolgu kenarlara yapışana kadar ama hafifçe sallayınca ortası oynayacak şekilde, tepsiyi yarısında döndürerek, 50 dakika ile 1 saat arasında pişirin. Tel bir ızgaraya aktarın. Servis etmeden önce en az 1 saat soğumaya bırakın.

Malzemeler

Taban

  • 3 su bardağı ağartılmamış çok amaçlı un. Ek olarak serpmek için daha fazlası
  • 3 yemek kaşığı şeker. Ek olarak çalışma yüzeyi için daha fazlası
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı artı 3 yemek kaşığı soğuk margarin, küçük parçalar halinde kesilmiş
  • 1 paket (1/2 su bardağı) soğuk tuzsuz tereyağı, küçük parçalar halinde kesilmiş
  • 1 büyük yumurta
  • 1/3 bardak buzlu su, artı gerektiğinde 2 ila 4 yemek kaşığı daha fazlası
  • 1 yemek kaşığı damıtılmış beyaz sirke
  • 1 büyük yumurta beyazı, hafifçe çırpılmış

 

Dolgu

  • 1 1/2 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı ağartılmamış çok amaçlı un
  • 1/2 tatlı kaşığı taze rendelenmiş muskat
  • 1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş kakule
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket (1/2 su bardağı) tuzsuz tereyağı
  • 1 vanilya çubuğu, çekirdekleri sıyrılmış
  • 4 büyük yumurta
  • 1 1/4 su bardağı iyice çalkalanmış yayık altı suyu

Benzer Tarifler