İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Yoğurt

Oylama 0/5

Tencerenin içine sütü koyun. Bulabiliyorsanız yeni sağılmış süt tercih edin. Bulamayıp marketten alıyorsanız mutlaka günlük süt olmalıdır.

Sütü yavaş yavaş kaynatmaya başlayın. Yoğurt yaparken sütü ne çok kaynatmak ne de ılık bırakmak gerekir. Bu sebeple başından hiç ayrılmayın.

Süt kaynarken üzerinde oluşan kaymakları kevgir veya büyükçe bir kaşık yardımıyla alıp ayrı bir kasenin içine dökün. Bu işleme süt üçte bir oranında azalıncaya kadar devam edin.

Toprak kap yoğurt yapımında kullanmak için en iyi araçlardan biridir. Kap tüm suyu emip yoğurdun kalıp gibi çıkmasını sağlayacaktır.

İstenilen kıvama gelince sütü ocaktan alın, toprak kabın içine, köpük yapması için, tencereyi hafif yukardan tutarak dökün. Bu işlem hem kaymağın su yüzünde kalmasını hem de yoğurdun köpüklü olmasını sağlayacaktır.

Kasedeki kaymağı da toprak kaptaki sütün içine ilave edin.

Sütü mayalayabilmek için bir kaşık yardımıyla yoğurdu sütün içine koyun. Yoğurdun sütün içinde iyice yayılması için kaşıkla hafifçe kabın dibinde çizgiler çizer gibi karıştırın.

Toprak kabın üstünü temiz bir bez ile iyice gererek örtün, üstüne de kabın kapağını kapatın.

Yoğurdun oluşma aşamasında sütün 35 derecelik bir sıcaklıkta durması gerekmektedir. Bu ortamı sağlamak için polar veya havlu kullanabilirsiniz.

Toprak kabı havlu veya polara iyice sarın ve mutfağın ılık veya sıcak bir köşesine koyun. 1 gece ya da en az 5 saat bu şekilde bekletin. (Hazırlık işlemini akşam yaparsanız sabaha kadar yoğurt hazır olacaktır.)

Bu sürenin sonunda yoğurt hazır olacaktır. Dilediğiniz gibi servis edin. Buzdolabında saklayın. 

Çocuklar için:
Evet
Vejetaryenler için:
Evet
Aşçı: Maksut Aşkar